Salt la conținutul principal

Incadrarea in munca a minorilor

Incadrarea in munca a minorilor reprezinta o categorie speciala de reglementare in dreptul muncii, dat fiind ca persoanele sub 18 ani nu au capacitate juridica completa si se afla in curs de dezvoltare fizica si intelectuala. Legislatia muncii prevede o serie de norme stricte pentru protectia minorilor, care vizeaza atat conditiile de angajare, cat si drepturile si obligatiile acestora.

1. Capacitatea de munca a minorilor

Conform legislatiei in vigoare, capacitatea deplina de munca este dobandita la varsta de 16 ani. Astfel, o persoana de 16 ani poate incheia un contract individual de munca, avand capacitatea juridica de a presta munca. Insa, minorii cu varsta de peste 15 ani, dar sub 16 ani, pot fi angajati doar cu consimtamantul parintilor sau al tutorelui legal.

Art.13 alin.(2) - Persoana fizica poate incheia un contract de munca in calitate de salariat si la implinirea varstei de 15 ani, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala.

● Reguli pentru angajarea minorilor sub 16 ani

➢ Minorii de minimum 15 ani pot desfasura activitati doar daca acestea sunt adecvate dezvoltarii lor fizice si intelectuale. Activitatile trebuie sa fie sigure si sa nu puna in pericol sanatatea, dezvoltarea fizica si psihica sau educatia minorului.

➢ In cazul retragerii consimtamantului parintilor sau al tutorelui, contractul de munca al minorului inceteaza de drept.

➢ Incadrarea in munca a copiilor sub 15 ani este strict interzisa, conform art. 13 alin. (3) - Codul muncii.

2. Activitatile interzise minorilor

Minorii angajati nu pot desfasura munci periculoase sau care ar putea afecta negativ dezvoltarea lor. Printre aceste activitati interzise se numara:

➢ Lucrul in medii toxice sau periculoase pentru sanatate.

➢ Manipularea unor echipamente grele sau periculoase.

➢ Munca care necesita efort fizic excesiv sau expunere la riscuri majore (de exemplu, constructii, minerit, munca la inaltime).

Munca de noapte este de asemenea interzisa minorilor, deoarece este considerata a fi daunatoare pentru dezvoltarea lor fizica si psihica.

Art. 128 alin. (1) - Codul muncii - Tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani nu pot presta munca de noapte.

3. Timpul de munca al minorilor

Pentru protejarea sanatatii si educatiei minorilor, Codul muncii limiteaza timpul de lucru pentru persoanele sub 18 ani:

Durata zilnica a timpului de munca nu poate depasi 6 ore.

Timpul saptamanal de munca este limitat la 30 de ore.

➢ Minorii nu pot presta munca suplimentara, adica nu pot lucra peste programul normal stabilit in contractul de munca.

➢ Pentru tinerii sub 18 ani, se acorda un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare in fiecare an calendaristic, pe langa celelalte zile de concediu la care au dreptul.

4. Salarizarea minorilor

Minorii au dreptul la un salariu care sa fie cel putin la nivelul salariului minim pe economie, fara discriminare fata de adulti. Desi timpul de munca este mai scurt pentru minorii sub 18 ani, acestia trebuie sa fie remunerati in mod corespunzator pentru orele lucrate.

5. Conditii speciale pentru protectia minorilor la locul de munca

Pentru a asigura protectia adecvata a minorilor, angajatorii trebuie sa fie extrem de atenti la mediul de lucru si sa respecte reglementarile specifice in domeniul sanatatii si securitatii in munca. Minorii angajati trebuie sa beneficieze de:

➢ Conditii de munca care sa le protejeze sanatatea fizica si mentala.

➢ Instruiri corespunzatoare in ceea ce priveste siguranta la locul de munca.

➢ Monitorizarea si evaluarea periodica a conditiilor de munca pentru a se asigura ca acestea sunt adecvate varstei si capacitatilor lor.

6. Retragerea consimtamantului parintilor sau tutorelui

Daca un minor de 15 ani este angajat cu acordul parintilor sau al tutorelui legal, acestia au dreptul sa-si retraga acest consimtamant in orice moment. Intr-o astfel de situatie, contractul de munca al minorului inceteaza de drept, fara ca angajatorul sa aiba optiunea de a contesta decizia.

Angajatorii care nu respecta aceste reglementari se pot confrunta cu sanctiuni severe, iar contractele incheiate in afara limitelor impuse de lege pot fi considerate nule de drept. Astfel, angajarea minorilor necesita o responsabilitate speciala din partea angajatorilor, care trebuie sa tina cont de reglementarile legale stricte.

***

Speram ca informatiile prezentate v-au fost de ajutor. Ne vedem curand cu mai multe informatii utile!

Articolul de fata contine informatii pe care le-am verificat si interpretat cu atentie la data publicarii. Cum lucrurile se schimba mai repede decat vremea la munte, va rugam sa verificati data publicarii pentru a fi siguri ca sunteti la curent cu cele mai recente informatii. De asemenea, trebuie sa mentionam ca nu ne putem asuma raspunderea daca folositi aceste informatii ca proba in cazuri legale - Ne pricepem la HR, dar hei, chiar si expertii mai au zile de luni! Multumim si spor la citit!